Stejným výrazem se hodnotily i politické zálety starého Izraele, který se jako divoká oslice potuloval po návrších a široce rozevřeným chřípím lapal feromony všelijakých pohanských nápadníků. Tak přikládal na Hospodinův oheň hněvu, což v hebrejském znění zní jako vtipná hříčka. Nezcizoložíš a nemáš vzplanout (Božím) hněvem je vyjádřeno v původním jazyce stejnými slovy.

Ale zůstává tu pravdou to, co v předchozích slovech, že výraz Nezcizoložíš je oznamovacím způsobem vyjádřená skutečnost kvalitního vztahu vyvolené nevěsty a věrného manžela. Nezcizoložíš, nebudeš to ani potřebovat. Mají se totiž tak rádi a manželství je tak zralé a kvalitní, že nestojí za flirt a následnou cizí rozkoš. V Desateru, obecně známém prohlášení deseti bodů manželské smlouvy mezi Bohem a jeho lidem, má toto sedmé slovo funkci ostře svítícího majáku: Záviďte nám, my se máme rádi! Tady je mys jistoty! Nedávno zesnulý guru manželského poradenství nám vytýkal, že jsme zaplevelili vztah muže a ženy manželstvím. Mýlil se, určitě se mýlil, protože věrnost manželů, když už muž a žena svolí ke společnému životu, je bezpodmínečně nutná a nejen to, i krásná.

Samozřejmě, že je to dnes jinak. Požitek ze šťastné sexuality se nestal výsledkem kvalitního manželství, ale rozkazem doby. Všechny formy jsou mu podřízeny. Namísto hledání vzájemné shody s výsledkem teplého krbu a naprosto šťavnatých a krásných erotických scén, které nemají mít žádného diváka, tedy jakési jeviště bez hlediště - je tu přecpané hlediště a málo herců na jevišti. Ve všech lechtivých snímcích, které jsem kdy viděl, jsem našel velice mnoho hezkých lidí, ale mezi nimi tragicky málo šťastných tváří. Téměř žádnou. Tedy, možná mi namítnete, že jsem viděl těch snímků málo a čekal jsem těch tváří mnoho. Možná, stejně si to myslím. Komickou oslavou letošního listopadu je vystoupení supererotické zpěvačky, jejíž jméno v našem jazyce znamená toliko hlas hloupé husy.

Budu-li myslet na druhý význam slova z Desatera, tedy na ten politický akt smilství, pak na dnešním politickém jevišti vidím herce, kteří kdykoliv a s kýmkoliv sjedou politickou soulož s podtextem nepříliš šťastného partnerství bez velkých perspektiv. Mluví o něm bez studu, ale strašně unaveně a absolutně bez radosti a známky štěstí. Jejich škoda, připravili se o úžasnou krásu a plody věrného manželství. A svým potomkům ukradli zbytek iluzí, protože jim nemohou předat žádný pozitivní příklad. Maják na jejich autech svítí, ale modře šílí a varuje všechny jako po nehodě. Tudy nejezděte!