Za sebe chci říci jasně toto: Určitě věřím tomu, že Pán Bůh stvořil člověka muže a ženu. A ne jinak. Ale také vím, že se ženou, která se cítí být mužem či naopak, nemohu a ani nechci začít diskusi o tom, co je a není deviantní. Rozplést složité lidské osudy se může někdy povést. Ale také nemusí. Nejsem Kristus, který umí měnit lidské osudy. Jak ho ale znám, ani on by rozhovor nezačínal slovem, které se používá k nadávkám.

Že tu lidé jinak orientovaní jsou, to je prostě skutečnost, kterou je třeba respektovat. Už apoštol Pavel to před dvěma tisíci let konstatuje ve své zprávě o stavu lidstva na začátku dopisu Římanům, obsaženého v Bibli. Ale taky tam říká, že bílé, heterosexuální a křesťanské lidstvo není mimo ten velký průšvih. Všichni jsme po Božím hněvem, mimo jiné proto, že všechny kolem káráme, ale sami máme se soběstředností co dělat. Svým stylem života riskujeme, že nás v tom podivném světě Pán Bůh nechá bez pomoci a budeme mít starosti, jak ustát svoji existenci. Takže je třeba brzdit s kletbami!

 



Spíše je třeba živit naději ve všech lidech různých vyznání, barev a způsobů života. Jestli je něco křesťanské, tak přiznání spoluviny – za stav světa jsme totiž odpovědní všichni dohromady, jak připomínám ještě jednou. Pak můžeme jeden druhému pomoci, protože budeme jednat jako lidé na stejné úrovni. Přece musí existovat moc, která zvládne mne i všechny další! Moc nade všemi burzami, médii a mafiemi – i nad samotou. A tu moc já hledám a té já tleskám.

Jak je vidět, za bělochy, heterosexuály a křesťany se někdo pokouší mluvit. Měli by si dát pozor všichni barevní, gayové a ateisté nebo vlastně všechny další kombinace, aby za ně také někdo nemluvil bez jejich vědomí. Mluvme sami za sebe. To je moje rada číslo jedna.

Je pravda, že se potkávám s různými lidmi. A ani ti, kteří si říkají gay (tj.: veselý a bezstarostný) moc veselí nejsou. Moje druhá rada je, nepoužívat nálepky a označení, kterými se dopředu vymezí okruh porozumění. Tisíckrát může být slovo „deviant“ neutrální, ale ve skutečnosti je to těžká nadávka.

Někteří mí kolegové na Gay Pride půjdou. Já určitě nepůjdu. Už teď druhou sobotu za sebou oddávám...