“Opilý jako Dán!” – to prý není tak staré rčení. A je jenom české, jinde se to netraduje. Historie tohoto rčení je až poválečná a může mít spojení s Vlámy a Holanďany, kteří nakonec s Dány sousedí. Švédi prý říkají, že “supa som en hollandäre”, tedy, že pije jako Holanďan, a v Německu si zase utahují ze Švédů, protože měří podle sedmi: “Betrunken wie sieben Schweden...” (Alespoň tolik Michal Novotný z rozhlasového Zákulisí slov.) Dodávám, že jak je vidět, Dánové sem svoje přísloví po válce přivezli. Oni sami, alespoň podle svých deníků a politiků v nich se vyjadřujících, mluví o výrazné “kultuře pití alkoholu”. Vtipné přísloví zformulovali Češi. Teď se jen potvrzuje.

Mezi kojením napsala kolegyně farářka Sandra Silná na svůj Facebook zoufalý výkřik a já jí slíbil, že ho zopakuji nahlas i jinde. Píše: Na "kauze" opíjejících se dánských školáků mě ani tak nezaráží to, že tady demolujou zařízení hotelových pokojů pod vlivem promile alkoholu v krvi (třeba i proto, že si ještě pamatuju, jaký pitominy jsme dělali my v šestnácti pod jeho vlivem), ale fakt, že podle všeho jim dánská cestovka, která je sem přiveze (zájezd stojí prý nějakých 950 českých korun), dá jakýsi náramek, se kterým když se prokážou, tak jim v některých pražských barech přednostně nalejou... Z toho plyne, že za a) na celé kauze mají nemalou vinu české bary, které, ač je to zakázaný, nalévají nezletilým, b) musí dopředu existovat dohoda mezi českou a dánskou stranou o této spolupráci... Takže z toho plyne, že za a) mladí Dánové přijíždějící sem jsou pitomí, že se nechají snadno zneužít k tomu, aby svým zdravím lepili klesající tržby českým gastronomickým zařízením, b) se divím, že to jejich rodiče neprokouknou, c) věčný peklo a zatracení na hyeny z českých barů, který si tohle dopředu nasmlouvají, jen aby měli výdělek... Tak a klidně si myslete, že mi na tý mateřský hrabe... (konec citátu)

Nehrabe, milá Sandro, nehrabe. Je to správná logika. Ta blbost koření na české straně nebe. Jistě, tady jsou ti, kteří se prodávají za pětník a je jim pořád ještě milé, že prodají prázdné kapacity, než aby si vážili sebe sama a pucovali si koberce na jaro – radši je nechaj zblejt... A my v daních platíme policisty a lékaře, aby zajištovali pořádek a zdravotní péči. Přinese tento příběh také konkrétní postih těm, kteří za něj skutečně mohou?