Napadené místo v Nairobi, vůči kterému se dlouhodobě vymezovaly somálské milice Šabáb, se nazývá provokativně Westgate. Byť by jeho název skutečně vycházel z topografického místopisu keňské metropole, vyjadřuje svým stylem uspořádání, hodnotami, formou podnikání a skladbou zákazníků skutečnou - Západní bránu.

Brány v některých kulturách vyjadřují více, než jsme zvyklí. Ve starém světě se v branách soudilo, vládlo. Bylo to místo pokroku, náboženského uctívání zajišťujícího štěstí a úspěch. Ale hlavně to bylo místo obchodu. Tudy proudilo zboží, tady se zdaňovalo.

Před dvanácti lety padlo Světové obchodní centrum a ač si dvě věže říkaly o pozornost i architektonicky, zájem byl právě a především udeřit na místo obchodu. Jistým smyslem bylo udělat WTC terčem, jehož zasažení poznamená byznys široko daleko. A ještě navíc bylo zasaženo ze vzduchu a zničení zasáhlo část provozu zajišťujícícho nejen v Americe obchod, přizemnilo letadla a svázalo je strachem. A této logice zůstali teroristé věrni: Somálci se pokušeli narušit obchod i po vodě a teď svůj styl jen potvrdili.

Útočníci v Nairobi tvrdili, že přišli osvobodit muslimy. Do teroru vnesli náboženskou roznětku. Ten půjde tam a ten jinam. A aby se zoufalí lidé všech barev jen tak nevyvlékli z oka a aby zoufalství bylo ještě větší, žádali po těch, kdo se prohlašují muslimy, aby se prokázali jménem prorokovy matky. Nevíš? Tak smrt!

Vzpomněl jsem si, že biblický text popsal šílené období z dějin Izraele, kdy se dva rody jednoho národa - Gileád a Efraim - dostaly navzájem do války. U jordánských brodů pak gileádští bojovníci testovali utečence, a pokud nešťastníci nedokázali správně vyslovit Šibbolet (v původním významu nepodstatné slovo proud) zabili je. Stačilo jen jedno písmenko zaměnit. Místo š říci s a bylo hotovo.

Pachatelé jsou celkem průhlední teroristé. A tak mají být chápáni. Kdo skutečně osvobozuje, zpravidla nelpí na vyznání či na detailech věrouky. Naopak, dovoluje myslet svobodně. Kdo zneužívá svobody a myslí násilně, ten se  zakrývá náboženským hávem a zneužívá přirozenou lidskou vlastnost uctívání jakýchkoliv ideálů. Osvobozující nikdy nemůže přepadat a vraždit bezbranné v nevyhlášených válkách. Nám je to na dálku jasné, ale co nám nemusí být jasné, že tato akce není daším hororem, který vyplodil islám či nějaké jiné náboženství. Potíž světa není v černých a bílých, vychovaných a nevychovaných, pracovitých a nepracovitých. Odpovědí v Nairobi nesmí být boj proti islámu či Somálsku. Odpovědí musí být legální stíhání pachatelů zločinu. Sice jsou pachatelé sami oběťmi nesmyslné ideologie “osvobozování”, ale v tomto okamžiku přešlápli pomyslný práh zákona a musí nést následky.