Zhlédl jsem večer v úterý 24. 6. 2014 v DVTV duel pana Pavla Kindlmanna a Jana Veleby. Senátor Jan Veleba, který se necítí být politikem (jak běžné), ale ještě činovníkem agrární komory, jednoduše tvrdí, že granty, které řeší přírodovědci, jsou nestandardně vysoké. Zároveň zpochybňuje motivy přírodovědců. Prý jim jde o peníze, docentury a profesury.

V citovaném dialogu mne svými odpověďmi Jan Veleba vůbec neuspokojil. Námitky mi připadly pochybné a sesuly se pouze do jediného tématu: Řeč byla jen o penězích a zase jen penězích. Připadne mi to jako v jiných oborech. Pořád je řeč jen o penězích. „Nelíbí se mi množství peněz!” tvrdí senátor. Sice to sem nepatří, ale v debatách o zdvojených mandátech politiků se nemluví o podstatě mnohoobročnictví - že se to nedá stíhat - ale zase jen o penězích. Posedlost penězi prorůstá i debatu o služebním zákoně. Prostě se nebavíme o práci. A když už, posuzuje a podle svého slibu i bude posuzovat v hloubkových kontrolách nepolitik Veleba či jeho specialisté výtěžnost vědeckého grantu, kterému nerozumí, než jako politik a nebo agrárník. Prostě nerozumí. Zaklínadlo „veřejné zdroje” se zakouslo do vědy. Ať si pochutná!

Poradil bych snaživým senátorům, aby zrušili vědu jako takovou. Nemá to smysl. Vědci bádají, stojí to peníze (veřejné) a nepřijdou na nic moc, selsky viděno. Dělají zbytečné výzkumy, dojnice více nedojí, ptáci rychleji nelétají a stromy rostou stejně pomalu. Vědecké výzkumy neudělají dělnické třídě z práce zábavu.

To už radši nevytahuji ani humanitní obory, kde bych rád, aby se bádalo. Zajímaly by mne například výzkumy jednoho amerického historika o Blízkém východě, jinde zase další jazykové výzkumy, ale ty jsou pro pozorovatele z NKÚ zcela zbytečné. Jistě, protože pouze zvyšují vzdělanost a rozšiřují obzor. Pozvat historika do Čech něco stojí, nasadit na něj českého doktoranda také…

Jenže věda, která samozřejmě má vnitřní i veřejnou kontrolu, ovlivňuje kulturnost prostředí, otvírá nové horizonty a nutí nás přemýšlet či počítat ještě jinak než jen v korunách či v eurech.