Shromažďují se důkazy o tom, že naprosto neomluvitelné zničení letadla způsobila jedna a nebo druhá strana konfliktu na Ukrajině. Nedůstojné spekulace a hloupé konstrukce vytvářejí mlhu, ve které se možná nikdy nic nezjistí. Jistě: Možná dojde k detailnímu vyšetření a budeme překvapeni.

Jedna ze starých kultur, která nesporně ovlivnila západní myšlení, vychází z předpokladu, že potenciální viník musí prokazatelně doložit, že trestný čin nespáchal či se přísahou zavázat, že udělal vše, co jen mohl, aby se neštěstí nestalo (viz zde - Bible, Kniha Exodus  22:10-13). Ač je tato Mojžíšova verze řádného narovnání v původní verzi uvedena na zvířatech pastevců, kde se v případě roztrhání divou zvěří přináší kusy masa poznamenané šelmou, byla zjevně použita i v případě lidském. Josefovi bratři se dožadovali vyvinění ze smrti svého bratra tím, že přinesli zakrvavené a roztrhané Josefovy šaty. Otec Jákob jim nevěřil, vzal Josefovo zmizení jako skutečnost a zachoval si víru v opak. Dlužno říci, že měl pravdu. Josef přežil bratrskou zradu lépe, než by si kdo dovedl představit. Čtenářům Bible je tahle detektivka známa.

Námitky, že přísaha v dnešním politickém prostředí nic neznamená a presumpce viny je zneužitelná, očekávám. Nicméně stejně věřím, že tříštivá razance lži a následné propadnutí do rukou živého Boha, je tak destruktivní, že se jim žádný Buk se svou raketovou brokovnicí nevyrovná. Prostě odmítám připustit, že by bylo jedno, zda vinen a nebo nevinen, že by bylo možno svět ulhat donekonečna. Pán Bůh se svými mlýny mele pomalu a někdy zběsile rychle. A nehledí na barvu pleti, nehledí na původ a dokonce ani na náboženství.

Předpokládám, že svými větami vyvolám spíše pobavení, tak ještě přidám druhé tvrzení, aby to bylo najednou: V případě přímé viny i spoluzavinění pak přináší vlastní přiznání možnost milosti a odpuštění. To není jenom nástroj narovnání tam, kde nelze vrátit čas a život, ale skutečnost odpuštění po potrestání narovnává vztahy a dává novou šanci dalším generacím. Po odpuštění se smí o podílech viny mluvit a nemusí se zatínat zuby. Ruská duše podléhá mnohým destruktivním vlivům a západní duše skoro nechápe… Ale ruská duše umí víc! Umí i lepší věci. Umí i odpouštět. Nemluvím teď o sofistikovaných tajných službách, zájmech mafie či ruské věrchušky, které neodpouštějí. Mluvím obecně o ruské duši.

To mi připadne velmi podstatné, když poslouchám věty o téměř doslova hněvu národů. Zatím jenom slovně se startuje nová kapitola zbrojení z obou stran. A to nelze přehlédnout.