Píšou v Bibli, že když si Mojžíš s otroky vyšlápli z Egypta, měli za zády faraonovu armádu. S tou ale nebojovali. Bojovali až s podivnými lidmi, kteří se nazývali Amálekovci. Boj s nimi nebyl otázkou vojenské strategie, přečíslení, zbraňových systémů. Osvobození otroci vítězili, pokud měl jejich vůdce Mojžíš ruce se svou vůdcovskou holí nahoře. Nešlo jen o uctívání Pána Boha, pána svobody. Šlo i o vytrvalost a důslednost. Mladší kolegové drželi Mojžíšovi ruce, když mu pochopitelně klesaly.

V dějinách Jákobových potomků se pak Amálekovci objevili celkem pravidelně v nejnevhodnější dobu. Vždycky se spřáhli se všemi záškodníky a vrahy. Ve válce s Amálekem selhal král Saul, a naopak prokázal spolehlivost David. Amálekovci ovšem neměli jasný rodokmen ani životopis. Neví se, co byli zač. Byla to rozvětvená rodina teroristů. Nikdy nebyli zcela potrestáni. To všechno a ještě víc by se dalo nahledat v Bibli. Pomůžu s tím každému, kdo si na to udělá chvilku času, tady chci ale napsat to, co bude jasné i bez knihy knih.

Amálek se vždycky dobře pozná. Nahání hrůzu. Je to součást Amálekovy strategie, protože velká část jeho boje je psychologická. Bývá v menšině, však o to hlasitější. Dává přízvuk na první slabiku, když argumentuje, že „Každému je přece jasné…” Amálek hrozí zdviženým prstem, případně oběma ukazováčky, a zlověstně se tváří, přímo křičí namísto rozumné argumentace anebo – nedejbože – otázky. Amálek se občas s kulometem položeným na kolenou pobaveně usmívá a na přímou otázku odpovídá: „Éto, vot, sudba!” Vzápětí je sám odstraněn svými soukmenovci. Amálek běžně popravuje svoje vlastní bojovníky, jen aby udržel morálku. Amálek si neváží dětí, klidně obětuje životy těch druhých. Prý je hrdinské strádat!

Nad Amálekem ovšem není lidský vítěz. Zároveň s Amálekem člověk musí věčně bojovat, i když v podstatě nenávidí válku. Amálek mutuje do nečekaných podob a spolčení. Zdá se, že umí docela obstojně mluvit i středoevropskými jazyky. Se železnou pravidelností všem, kdo s Amálekem bojují, docházejí síly. A vždycky nějaká nákaza unikne, převtělí se a vyroste za nečekaným keřem. Amálek se nikdy nenechá odzbrojit. Propadne-li člověk zoufalství a vzteku, Amálek dokáže ubydlet svého aliena i v oslabeném organismu protivníka.

Varovný hashtag však je zároveň předzvěstí zániku Amáleka. Živí naději, nikoli zmar a strach! Za každým rohem nestojí nepřítel, ale před každým rohem stojí řešení, jak se Amálekovi vyhnout anebo jej zneškodnit. Dobrou mysl!

Záměrně jsem nebyl konkrétní, protože bych musel popsat stránku jmény osob a hnutí, které se dnes amálekovsky projevují. Napsal jsem však dost, aby se ze všech hlášek, které se ještě v médiích objeví, dal Amálek spolehlivě rozpoznat.