Příkladem: Ve středu 10. 9. 2014 začal ruský plynárenský komplex omezovat tok plynu do Polska a následující den na Slovensko. Oficiální stanovisko ruského Gazpromu však omezení popřelo. Vůbec nic se neděje. Není třeba dělat paniku. Jde o pomluvu! Tato logika se opakuje z mnoha stran a v různých podobách znovu a znovu. Když to píšu, nevzdychám.

A už vůbec nemá smysl se vztekat, protože právě to je cílem této informace. Logika práce s davem přece nejdříve vypouští dým. Dobrý agent nikdy nepřizná, že na svrchovaném území sousední země se nachází armáda jeho státu. Teroristé islámského chalífátu a podobných uskupení dětem rozdávají zmrzliny a chovají koťátka, rozvíjejí charitu a budují obecně prospěšné projekty. Tak začíná každá ideologie, která nemá dobré úmysly. 

Zcela nutně musí přijít další kroky. Zůstaneme-li u úvodního příkladu: zcela mimochodem se připouští, že plynu teče opravdu méně a hledá se viník. Ten se najde zcela jistě na straně stěžovatele. Plyn totiž vrací na Ukrajinu. Závěrem: nebude divné, když se plyn přiškrtí ještě více. 

Já jsem se logiku práce s davem učil už v evangeliu. Ano, v Bibli. Ježíš vystoupí před zástupem a ptá se, proč mu usilují o život. Dostane odpověď: „Máš démona! Kdo tě usiluje zabít?“ Po chvíli důkladné diskuse se mezi sebou lidé baví takto: „Není to ten, kterého chtějí zabít?” Příběh vrcholí podle evangelisty Jana těmito slovy: „Chtěli ho tedy zajmout, ale nikdo na něho nevztáhl ruku, protože ještě nepřišla jeho hodina.” Pravda je až na konci celé té komedie. A je od začátku velice prostá. Ježíš bude zabit. 

Cílem každého jedince tedy není získat ohromné množství informací, ale najít tu klíčovou. Získat přehled cílů a zájmů. Slabikářem mojí svobody je Bible. Kdyby to někomu přišlo moc náboženské, stačí se naučit, že chci vědět to, co bude v závěru, nikoli na poutačích. S neobvyklou razancí nám letos kdejaký komunální kandidát slibuje, jak zatočí s bezdomovci, majdanem či jinou nepřizpůsobivostí. Kandidáti slibují, že si posvítí na radnici, ale celé minulé čtyři roky nějak neměli čas chodit na zastupitelstva. Neví, neznají, jen řeční. A slibují.

Je proč se bát diktátorů a všehoschopných vůdců, kteří se dojímají nad svou velikostí. Je proč nevolit ty, které jsme dosud neviděli při práci. Sice mají nádhernou tvář na plakátech, ale žádné dílo ve veřejném prostoru za nimi není. Má smysl opakovat, že všichni z nás prostě nejsou hlupáky, kteří se dají utáhnout na zmrzlině nebo na koblihách. A má smysl opakovat, že podle našich slabikářů budeme vytrvale učit nejen naše děti.