Další průmyslová revoluce, takzvaný Průmysl 4.0, je podle Eduarda Palíška nevyhnutelná budoucnost, která změní celou společnost. Něco o tom vědět musí. Z pozice generálního ředitele řídí českou pobočku německého koncernu Siemens, který je dnes v rozvoji výrobních technologií čtvrté průmyslové revoluce považován za světového lídra. O tom, jak důležitý je Průmysl 4.0, bude dnes hovořit i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která zavítala na státní návštěvu do Prahy. "Vidím obrovský prostor pro menší české firmy. Globální holdingy jako Siemens nebo Bosch kolem sebe nyní formují strukturu spolupracujících subjektů. Když se naše společnosti do těchto struktur zapojí, tak budou růst ony i celá česká ekonomika," říká Palíšek.

HN: Německo zpracovalo svou strategii pro Průmysl 4.0 už před třemi lety, naše vláda ji teprve schvaluje. V čem jsou dnes německé firmy oproti těm českým dál?

Hlavně v tom, že už si vyjasnily, co všechno pro zavedení chytrých technologií musí udělat. Tři roky tam firmy ve spolupráci s vládou, univerzitami, odbory i občanskou společností vytvářely systém, který má celé zemi přechod na Průmysl 4.0 ulehčit. Protože žádná průmyslová revoluce není jen o samotném průmyslu. Vždy to má dopad na celou společnost.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se